IV Zjazd Absolwentów
Święto Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
4 czerwca 2016
IV Zjazd Absolwentów Wydziału, od tego roku dzień nazwany Świętem Wydziału, odbył się pod hasłem „Handel detaliczny i promocja polskiej żywności”. Tradycyjnie już (od czterech lat) Zjazdy Absolwentów obejmują dwie części: uroczystą oraz towarzyską, która ma formę wielkiego wydziałowego pikniku pracowników, absolwentów, studentów i przyjaciół Wydziału.
Swoją obecnością, zarówno w części uroczystej, jak i podczas pikniku, zaszczycił nas Prorektor ds. Współpracy Międzynarodowej, prof. dr hab. Marek Szyndel.
Część uroczysta obyła się w budynku Wydziału, w auli im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Połączona była z uroczystym posiedzeniem Rady Wydziału, podczas którego samodzielni pracownicy wystąpili w profesorskich togach i biretach. Po odśpiewaniu hymnu polskiego w wykonaniu absolwentki Wydziału, a obecnie doktorantki, P. Klaudii Kulik (sopran), uroczystość rozpoczęła Pani Dziekan Wydziału, Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska. Następnie w imieniu JM Rektora i władz Uczelni głos zabrał Prorektor SGGW w Warszawie. Kolejnym mówcą był założyciel Wydziału, Dziekan Honorowy Prof. dr hab. Dr h.c. Stanisław Berger, który porywająco wspominał początki swojej kariery naukowej, jak uzyskał stypendium Rockefellera w 1957 r., a także organizację i pierwsze lata działalności Wydziału, jak zawsze ubarwiając swą wypowiedź wieloma anegdotami. Zwrócił się także z przesłaniem do młodych ludzi, którzy chcą zgłębiać naukę. To autorska formuła 6P Pana Profesora: Passionate about your activity, Patient about obtaining results, Publish/Patent your achievements in well-regarded scientific journals, Piece of luck, Promote your co-workers and successors, Precise in speaking and writing.
Po tych wystąpieniach Pani Dziekan Wydziału i Prorektor SGGW dokonali uroczystego wręczenia Perłowych Dyplomów 23 absolwentom studiów stacjonarnych z 1985 roku. Perłowi Absolwenci wystąpili w czarnych togach i biretach, z wyhaftowanym zielonym logo Wydziału. W ich imieniu Pani Magdalena Szymańska (podczas studiów Arabas) podziękowała za wspaniałe dyplomy, ale przede wszystkim za najpiękniejsze lata młodości. Wspominała wyjątkowe wydarzenia, nauczycieli i wykładowców, których cenili nie tylko za wiedzę i naukę, trudne egzaminy i rodzinną atmosferę na Wydziale.
Kolejnym punktem w programie uroczystej części IV Zjazdu Absolwentów były trzy referaty, które swoim zakresem wpisywały się w hasło tegorocznego zjazdu:
- Efektywność kanałów dystrybucji żywności: diagnoza polskiego sektora detalicznego – Maria Andrzej Faliński, Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji POHiD
- Promocja polskiego sektora żywności i żywienia Teraz Polska – Krzysztof Przybył, Prezes Zarządu Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska
- Promocja idei 5 porcji warzyw, owoców lub soku w Polsce – Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków KUPS
Po wręczeniu dyplomów i wysłuchaniu referatów przyszedł czas na odśpiewanie hymnu studentów, czyli Gaudeamus Igitur, ponownie w wykonaniu P. Klaudii Kulik.
Ostatnim punktem części uroczystej były fotografie: pokaz fotografii Perłowych Absolwentów z lat ich studiów (pokaz przygotował i oprawił muzycznie dr inż. Michał Oczkowski) oraz zrobienie pamiątkowego zdjęcia wszystkich uczestników zjazdu.
I wreszcie przyszedł czas na WIELKI PIKNIK Pracowników, Absolwentów, Studentów i Przyjaciół Wydziału. Także w tej części zjazdu z recitalem wystąpiła Klaudia Kulik, wykonując klasyki muzyki poważnej i standardy muzyki rozrywkowej.
Z racji dziedzin nauki, którymi zajmuje się Wydział, swoje nowe produkty przedstawili wystawcy: Gospodarstwo Rolne Rodziny Pośledników – produkty z pigwowca japońskiego, Warzyw Kubek – koncentraty koktajli warzywnych, Datmar – dystrybutor czekolady Zotter oraz Stragan Smaków – produkty z rokitnika.
Udało się nam także pozyskać dość liczne grono sponsorów: Zakłady Mięsne „Olewnik Bis” Sp. z o.o., Drosed S.A., Unilever Polska Sp. z o.o., Bakoma Sp. z o.o., Hotel Restauracja Lazur, Stowarzyszenie Polska Wódka, Piekarnie Lubaszka Sp. z o.o., Schär, POHiD, KUPS oraz Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska.
Do sponsorów IV Zjazdu Absolwentów można zaliczyć również pracowników i doktorantów Wydziału, którzy przygotowali swoje popisowe potrawy: 21 wytrawnych (sałatki, pasty, smalec, hummus i inne warzywne dania) i 16 słodkich (ciasta, ciasteczka i wafle). Wszystkie potrawy zostały zgłoszone do konkursu. W kategorii wytrawnych pierwsze miejsce zdobyła konfitura z cebuli na białym winie, w kategorii słodkich – ciasto leśny mech (ze szpinakiem).
Więcej zdjęć z IV Zjazdu pobrać można tutaj (link ważny do 26 czerwca br.)