IV Zjazd absolwentów Wydziału – czerwiec 2016, relacja i galeria zdjęć

Drukuj

IV Zjazd Absolwentów

Święto Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

4 czerwca 2016

 

IV Zjazd Absolwentów Wydziału, od tego roku dzień nazwany Świętem Wydziału, odbył się pod hasłem „Handel detaliczny i promocja polskiej żywności”. Tradycyjnie już (od czterech lat) Zjazdy Absolwentów obejmują dwie części: uroczystą oraz towarzyską, która ma formę wielkiego wydziałowego pikniku pracowników, absolwentów, studentów i przyjaciół Wydziału.

Swoją obecnością, zarówno w części uroczystej, jak i podczas pikniku, zaszczycił nas Prorektor ds. Współpracy Międzynarodowej, prof. dr hab. Marek Szyndel.

Część uroczysta obyła się w budynku Wydziału, w auli im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego. Połączona była z uroczystym posiedzeniem Rady Wydziału, podczas którego samodzielni pracownicy wystąpili w profesorskich togach i biretach. Po odśpiewaniu hymnu polskiego w wykonaniu absolwentki Wydziału, a obecnie doktorantki, P. Klaudii Kulik (sopran), uroczystość rozpoczęła Pani Dziekan Wydziału, Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska. Następnie w imieniu JM Rektora i władz Uczelni głos zabrał Prorektor SGGW w Warszawie. Kolejnym mówcą był założyciel Wydziału, Dziekan Honorowy Prof. dr hab. Dr h.c. Stanisław Berger, który porywająco wspominał początki swojej kariery naukowej, jak uzyskał stypendium Rockefellera w 1957 r., a także organizację i pierwsze lata działalności Wydziału,  jak zawsze ubarwiając swą wypowiedź wieloma anegdotami. Zwrócił się także z przesłaniem do młodych ludzi, którzy chcą zgłębiać naukę. To autorska formuła 6P Pana Profesora: Passionate about your activity, Patient about obtaining results, Publish/Patent your achievements in well-regarded scientific journals, Piece of luck, Promote your co-workers and successors, Precise in speaking and writing.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po tych wystąpieniach Pani Dziekan Wydziału i Prorektor SGGW dokonali uroczystego wręczenia Perłowych Dyplomów 23 absolwentom studiów stacjonarnych z 1985 roku. Perłowi Absolwenci wystąpili w czarnych togach i biretach, z wyhaftowanym zielonym logo Wydziału. W ich imieniu Pani Magdalena Szymańska (podczas studiów Arabas) podziękowała za wspaniałe dyplomy, ale przede wszystkim za najpiękniejsze lata młodości. Wspominała wyjątkowe wydarzenia, nauczycieli i wykładowców, których cenili nie tylko za wiedzę i naukę, trudne egzaminy i rodzinną atmosferę na Wydziale.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kolejnym punktem w programie uroczystej części IV Zjazdu Absolwentów były trzy referaty, które swoim zakresem wpisywały się w hasło tegorocznego zjazdu:

  • Efektywność kanałów dystrybucji żywności: diagnoza polskiego sektora detalicznego – Maria Andrzej Faliński, Dyrektor Generalny Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji POHiD
  • Promocja polskiego sektora żywności i żywienia Teraz Polska – Krzysztof Przybył, Prezes Zarządu Fundacji Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska
  • Promocja idei 5 porcji warzyw, owoców lub soku w Polsce – Barbara Groele, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków KUPS
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po wręczeniu dyplomów i wysłuchaniu referatów przyszedł czas na odśpiewanie hymnu studentów, czyli Gaudeamus Igitur, ponownie w wykonaniu P. Klaudii Kulik.

Ostatnim punktem części uroczystej były fotografie: pokaz fotografii Perłowych Absolwentów z lat ich studiów (pokaz przygotował i oprawił muzycznie dr inż. Michał Oczkowski) oraz zrobienie pamiątkowego zdjęcia wszystkich uczestników zjazdu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I wreszcie przyszedł czas na WIELKI PIKNIK Pracowników, Absolwentów, Studentów i Przyjaciół Wydziału. Także w tej części zjazdu z recitalem wystąpiła Klaudia Kulik, wykonując klasyki muzyki poważnej i standardy muzyki rozrywkowej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Z racji dziedzin nauki, którymi zajmuje się Wydział, swoje nowe produkty przedstawili wystawcy:  Gospodarstwo Rolne Rodziny Pośledników – produkty z pigwowca japońskiego, Warzyw Kubek – koncentraty koktajli warzywnych, Datmar – dystrybutor czekolady Zotter oraz Stragan Smaków – produkty z rokitnika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Udało się nam także pozyskać dość liczne grono sponsorów: Zakłady Mięsne „Olewnik Bis” Sp. z o.o., Drosed S.A., Unilever Polska Sp. z o.o., Bakoma Sp. z o.o., Hotel Restauracja Lazur,  Stowarzyszenie Polska Wódka, Piekarnie Lubaszka Sp. z o.o., Schär, POHiD, KUPS oraz Fundacja Polskiego Godła Promocyjnego Teraz Polska.

Do sponsorów IV Zjazdu Absolwentów można zaliczyć również  pracowników i doktorantów Wydziału, którzy przygotowali swoje popisowe potrawy: 21 wytrawnych (sałatki, pasty, smalec, hummus i inne warzywne dania) i 16 słodkich (ciasta, ciasteczka i wafle). Wszystkie potrawy zostały zgłoszone do konkursu. W kategorii wytrawnych pierwsze miejsce zdobyła konfitura z cebuli na białym winie, w kategorii słodkich – ciasto leśny mech (ze szpinakiem).

 

Więcej zdjęć z IV Zjazdu pobrać można tutaj (link ważny do 26 czerwca br.)