Jeden z najbardziej utalentowanych szefów kuchni swojego pokolenia. Zawodowe szlify zdobywał w hotelu Le Meridien Bristol, gdzie został pierwszym polskim szefem kuchni. We wrześniu 2010 otworzył autorską restaurację „Platter by Karol Okrasa” w hotelu Intercontinental w Warszawie, która w 2011 roku została wyróżniona w przewodniku Michelin. To także najlepsza restauracja hotelowa uznana w konkursie 100 BEST Restaurants.
Styl jego gotowania świetnie znają telewidzowie. Już od kilku lat Karol Okrasa prowadzi popularne programy, „Kuchnia z Okrasą”, „Smaki czasu z Karolem Okrasą” w którym sięga do starych, wypróbowanych przepisów gości swojego programu, a ostatnio „Okrasa łamie przepisy”.
fot. Katarzyna Paskuda
Przez lata pracy zdobył wiele nagród, między innymi nagrodę Chef de L'Avenir w 2008 r przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni. Wyróżniony tytułem Chef Chalange w 2008 dla najlepszego szefa kuchni międzynarodowej sieci Le Meridien. Laureat nagrody Oskar Kulinarny 2005 w kategorii osobowość kulinarna roku i zdobywca tytułu Hermes 2007 w kategorii osobowość gastronomii, a w listopadzie 2011 r. nagrodzony z rąk Ministra Spraw Zagranicznych Radosława Sikorskiego odznaką BENE MERITO. Jest to najważniejsze odznaczenie państwowe przyznawane za zasługi dla promocji polskiej kultury w kraju i zagranicą.